» Scheidsrechters
» Sponsor worden
» Onder 23 jaar competitie
» Topscorers competitie
» Toernooien Zwart-Wit'63
» Jubileum 50 jaar


   Hoofdsponsor Senioren:
   

   

   

Nieuws

23-08-2014 - Zwart Wit 63 koestert imago


Zwart Wit ‘63 koestert imago


‘Als je de accommodatie, het beleid en het bestuurskader bekijkt, dan zijn we klaar voor de eerste klasse’

8 mei 2010 is een belangrijke datum in de clubgeschiedenis van Zwart Wit’63. Op het veld van Lelystad’67 wist de Harderwijkse club voor de tweede keer in haar bestaan promotie naar de eerste klasse te realiseren. De bestuursleden Aart van der Sluis en Chris Doorhof, verantwoordelijk voor de technische zaken binnen de club, vertellen over het beleid achter het succes.

“Onze visie is een stabiele eersteklasser worden. Je moet sfeer hebben, maar ook ambities, want dat stuwt het eerste elftal omhoog en maakt de club interessant voor sponsors. Soms krijgen wij het verwijt dat we de clubcultuur niet goed bewaken en teveel spelers van buitenaf benaderen. Maar wij denken de eerste klasse met alleen eigen spelers niet te kunnen halen. Daarom willen wij hooguit vijf of zes mensen van buiten de club aantrekken op een selectie van 24 spelers. Daar kijken we heel kritisch naar; ze worden niet voor de breedte gehaald, maar moeten een kwaliteitsinjectie geven aan de A-selectie. Zo lang wij in het bestuur zitten, zullen wij spelers niet betalen. Een reis voor de A-selectie ter afsluiting van het seizoen wordt wel door de club deels bekostigd. Daarnaast krijgt een selectiespeler kleding en een bon voor voetbalschoenen. Als we spelers benaderen, vragen ze of ze interesse hebben om te kijken hoe Zwart Wit in elkaar zit. We merken dat de club tegenwoordig respect afdwingt; het imago van Zwart Wit is positief. We kunnen voetbal op eerste klasse-niveau aanbieden, waardoor Zwart Wit interessant kan zijn voor een voetballer die bijvoorbeeld bij een hoofdklasser net buiten de boot valt en wel het hoogste wil halen. Ook is het feit dat we de eerste klasse gehaald hebben een heel belangrijk signaal voor de jeugd. Het moet voor hen een stimulans zijn om uiteindelijk, daar op het hoofdveld te willen voetballen. Jasper Bouw en Michael Wouters zijn voorbeelden van spelers uit de eigen jeugd die dit jaar doorgebroken zijn. Een jaar eerder was dat Bart Mous en daarvoor hebben Gerro Engelgeer, Corné Wegerif en Niels van der Ven vanuit de jeugd het eerste elftal gehaald.”

“Met de invoering van de topklasse is de huidige eerste klasse niet meer zoals vroeger. Het is een ‘anderhalve’ klasse en daarin horen wij thuis”, betogen Van der Sluis en Doornhof. Volgens hen is de promotie het resultaat van een weloverwogen beleid. “Nadat we deze weg twee jaar geleden hebben ingezet, legden we onszelf dit jaar de druk om te promoveren. Dat was ook terecht, aangezien we de laatste paar jaar bij de eerste drie meedraaien. Dit jaar wilden wij er absoluut bijzitten. Puur voetballend zijn een aantal ploegen beter dan wij, maar met de mentaliteit van ‘bloed, zweet en tranen’ die we elk jaar tentoonspreiden kan Zwart Wit ver komen. Die passie in het spel is een sterk wapen. Zwart Wit speelt aanvallender en met meer druk naar voren dan een aantal jaar geleden. Die verandering van speelwijze had wel tijd nodig. De promotie was dan ook een hele ontlading en gaf ons een gevoel van trots. Als we het niet hadden gered, hadden we het als een soort degradatie gezien. We kijken nu al uit naar de stadsderby tegen VVOG: dat gaat een happening worden.”

“Als je de accommodatie, het beleid en het bestuurskader bekijkt, dan zijn we klaar voor de eerste klasse”, stellen Van der Sluis en Doornhof. “Met Bert van Hunenstijn staat er een goede trainer; we hebben ons uiterste best gedaan om hem nog een jaar voor Zwart Wit te behouden. We hadden onze selectie voor komend seizoen rond, maar de dinsdag na de promotie gaven Anton Nicolai, Bennie Schuurman en Nick van Renselaar aan te zullen stoppen. Dat begrijpen we niet helemaal, want als voetballer bij Zwart Wit kun je het niet mooier krijgen dan nu.”

Aangezien Gosbert Kok, Rocco Keizer, Wilfred Wieteler, Sini Ilic en Michel Versteeg die keuze ook al hadden gemaakt, was dat voor de beleidsbepalers een flinke streep door de rekening. “Het moment was ongelukkig. We zijn nu nog niet helemaal klaar. Hier staat de komst van Remco van Rijn (DVS’33), Niek Fidder (Nunspeet) en de verrassende aanwinst Djustin Pormes (ex-Zeewolde, Sparta Nijkerk en Beursbengels) tegenover. Met Alexander van den Os komt er een stuk ervaring terug en Aart Schriever wordt overgeheveld vanuit de A1. Ook komen er nog enkele stageplekken voor jeugdspelers bij de selectie.”

Van der Sluis en Doornhof hebben allebei een onvoorwaardelijk ‘Zwart Wit-gevoel’. “Anders kun je er niet zoveel tijd en energie in steken. Wij proberen de randvoorwaarden zo goed mogelijk in te vullen en daarna mogen de heren het op het veld laten zien.”

door Marco Jansen (Het Kontakt)

» Terug

   Team Snelzoeker