Histore van Zwart-Wit'63

Prestaties eerste elftal 1983-1992


Als trainer Anton Schook begin jaren 80 het roer overneemt, blijft het spelbeeld van Zwart-Wit’63 hetzelfde.


Altijd is er een plaats in de hoogste regionen op de ranglijst voor Zwart-Wit’63 weggelegd, maar nooit komt het tot een kampioenschap of een promotie. In het seizoen 1982-1983 wordt voor de derde maal in een beslissingswedstrijd voor promotie, nu tegen Lopik, verloren. Het verlies in zulk soort wedstrijden lijkt een steeds terugkerend verhaal te zijn dat niet doorbroken kan worden, en niemand binnen de Zwart-Wit’63 gelederen gelukkig kan stemmen.

In het seizoen 1989-990 zijn er geen successen te behalen voor Zwart-Wit ’63. Dat seizoen degradeert het eerste elftal zelfs uit de tweede klasse, en komt terecht in de laagste klasse van de afdeling Utrecht. Een dieptepunt in de historie van de club, tenminste voor wat betreft de prestaties van het eerste elftal. Want organisatorisch gaat het Zwart-Wit ’63 voor de wind. Gelukkig kan de formatie van Ko Kok in het daaropvolgende seizoen, 1990-991, gelijk weer volop meedoen voor de prijzen. Zelfs een directe promotie terug naar de tweede klasse behoort tot de mogelijkheden. Al voor het eind van de competitie laat Zwart-Wit’63 zien thuis te horen in de tweede klasse van de afdeling Utrecht. Door met maar liefst 8-2 te winnen van Hertha wordt de promotie vroegtijdig afgedwongen. De ban is gebroken en het besef van ’het kan dus wel’ is doorgedrongen bij de vereniging. Eindelijk kampioen! Een sportief hoogtepunt in de historie van Zwart-Wit’63.Zwart-Wit bestaat 25 jaar


In het jaar 1988 mag Zwart-Wit’63 het zilveren jubileum vieren. Met een drukbezochte receptie op vrijdagavond 17 juni, en een zeskamp voor de jeugd en senioren op zaterdag 18 juni wordt het 25-jarig jubileum gevierd. In het jaar waarin Zwart-Wit’63 een kwart eeuw bestaat, telt de club 250 leden, onderverdeeld in vier seniorenelftallen en veertien jeugdteams


Opvallend is het grote aantal jeugdleden. De landelijke tendens van teruglopende aanmeldingen van jeugdigen, lijkt voor Zwart-Wit’63 niet op te gaan. Zwart-Wit’63 besteed dan ook veel aandacht aan de jeugd. De jeugd van Zwart-Wit’63 wordt op professionele wijze begeleid. Zij hebben een eigen jeugdtrainer, die hiervoor een cursus heeft gevolgd. Als vereniging heeft iemand het voetballen bij te
brengen, ook de maatschappelijke functie mag niet uit het oog verloren worden.

Om te bewerkstelligen dat de junioren bij Zwart-Wit’63 doorstromen naar de senioren, en niet stoppen of overstappen naar een andere vereniging, probeert het bestuur de jeugd meer aan de club te binden. Daarom is voor een jubileumgeschenk het oog van voorzitter Lutterman gevallen op een lichtinstallatie rond het hoofdveld. . Het is de bedoeling dat de veldverlichting, waarvoor nog wel enige financiële acties gevoerd moeten worden, binnen enkele jaren wordt gerealiseerd.
Organisatorisch zit de vereniging, zoals blijkt uit de grote aanwas en de op stapel staande plannen, uitstekend in elkaar. Wat sportieve resultaten betreft, hoopt het bestuur op korte termijn op een kampioenschap van het eerste elftal. Maar wat zij minstens zo belangrijk vindt, is het sociale element binnen de vereniging. Zwart-Wit’63 is geen grote club,
maar juist daardoor is het gezellig. Iedereen kent elkaar. Vervolgens werden er drie leden gehuldigd, die al vanaf de oprichting actief zijn voor de vereniging. Jan Doppenberg en Heimen Doornhof werden voor hun trouw lidmaatschap beloond met een tinnen wandbord. Fred Viester, die ruim twintig jaar deel uitmaakt van het bestuur, mocht een gouden speld in ontvangst nemen.
’s Avonds was er een groot feest voor alle leden van Zwart-Wit ’63 in een tent naast het clubgebouw en dat betekende tevens de afsluiting van het voetbalseizoen.Lichtinstallatie


De plannen voor een nieuwe lichtinstallatie waarover gesproken werd op het 25-jarig jubileum in 1988, worden op 2 november 1990 werkelijkheid.


Bij de feestelijke ingebruikname van de nieuwe lichtinstallatie werd bestuurslid Fred Viester extra in de schijnwerpers gezet. Viester, die zesentwintig jaar achtereen, vanaf de oprichting, deel uitmaakt van het bestuur, mocht, als blijk van waardering voor zijn verdiensten in de voetbalsport, de zilveren KNVB-speld in ontvangst nemen. Tevens werd hij benoemd tot erelid van Zwart-Wit’63. Ook scheidend voorzitter Huub Lutterman werd tot lid van verdienste benoemd.

De ingebruikname van de lichtinstallatie was een hoogtepunt in het bestaan van de vereniging. Honderden belangstellenden kwamen naar de Parkweg om de felle lampen aan de zes lichtmasten rond het hoofdveld voor het eerst in volle gloed te zien schijnen. De aanleg van het kunstlicht was mogelijk gemaakt door de opbrengst van enkele acties, zoals een loop-a-thon, terwijl ook het bedrijfsleven een bijdrage heeft geleverd. Als volgende wens werd al gesproken over een overdekte tribune. Dat zou nog even op zich laten wachten......
Op deze feestelijke avond trad een combinatie van Zwart-Wit’63, samengesteld uit spelers van alle senioren- en enkele jeugdelftallen, aan tegen het Nederlands Oranjeteam van licht gehandicapte voetballers. Crecendo speelde het Wilhelmus.
De wedstrijd onder leiding van eredivisie-scheidsrechter Van Swieten, eindigde in een 3-1 overwinning voor Zwart-Wit’63.


1993 - 2003


Er is geen twijfel over mogelijk dat de laatste tien jaar in het teken staan van de successen van het eerste elftal. Zwart-Wit ’63 is de laatste jaren sportief enorm gegroeid van 2e klasse onderafdeling Utrecht naar 1e klasse KNVB. Een unieke prestatie.


Niet alleen sportief ging het Zwart-Wit’63 de laatste periode voor de wind, ook de aanwas van jeugdleden is opmerkelijk groot te noemen en natuurlijk de organisatorische groei die met name de laatste twee jaar vorm heeft gekregen. Zwart-Wit ’63 is van een ‘vriendenclubje’ uitgegroeid tot een unieke vereniging die een grote omgeving bedient, over een prachtige accommodatie beschikt en inmiddels bestaat uit circa 500 leden, 7 seniorenelftallen, 1 dameselftal en 24 jeugdelftallen.

Prestaties eerste elftal

Kampioen
Het succesverhaal begon direct in het seizoen 1993-1994. Na 31 jaar werd het tweede kampioenschap behaald. Na een uitstekend seizoen onder leiding van trainer Lucien Kirchstein werd de kampioenswedstrijd met duidelijke cijfers afgesloten.Posthoorn werd bedongen met maar liefst 12-2, waarmee het kampioenschap een feit was. Deze overtuigende overwinning was een opluchting voor de hele vereniging. Nadat het zovaak op het laatst was misgegaan, mocht Zwart-Wit ’63 zich nu toch eindelijk de beste noemen. Op naar de 1e klasse van de afdeling Utrecht.

Bekende trainer
Tot grote verbazing van de Nederlandse voetbalwereld heeft Zwart-Wit’63 voor het seizoen 1994-1995 Peter Gerards (huidig voorzitter) als trainer weten vast te leggen. Peter Gerards ziet het wel zitten bij Zwart-Wit’63. Onder leiding dus van de nieuwe trainer begint Zwart-Wit’63 goed aan de competitie, en niemand lijkt bij te kunnen benen.
Ook tegen FC Utecht wordt in een vriendschappelijke partij, ter ere van het vernieuwde hoofdveld, goed partij gegeven. Het wordt slechts 0-4 in een aantrekkelijke wedstrijd. De strijd om de titel is geen spannende aangezien Zwart-Wit ’63 de hele competitie de leiding heeft in het klassement. Alleen na de winterstop ging het even mis en werden de enige twee nederlagen geleden. . De winst op concurrent Barneveld moest Zwart-Wit’63 toegang geven tot de hoofdklasse in de afdeling Utrecht. Opnieuw feest na een prestatie van formaat.

Nacompetitie
In het seizoen 1995-1996 is het doel voor trainer Peter Gerards lekker meedraaien in de hoofdklasse. Kampioen worden is niet nodig dit jaar en lijkt ook onmogelijk. Toch presteert het eerste elftal aardig en neemt voor de winterstop de vierde plaats in. Als beloning voor de prestaties wordt Zwart-Wit ‘63 op het voetbalgala van de KNVB uitgeroepen tot beste zaterdagamateurclub van het seizoen 1994-1995. Een mooie prijs en een leuk feestje.
Reden voor een feestje was ook het pakken van de laatste periodetitel. Zelfs een kampioenschap behoorde nog tot de mogelijkheden met één punt achterstand op de twee koplopers VVZ en CJVV. Maar met het behalen van de periodetitel maakt Zwart-Wit ’63 zeker een kans op wederom een promotie via de nacompetitie.
Het kampioenschap zat er dat jaar net niet in, waardoor via de nacompetitie promotie naar de 3e klasse van de KNVB behaald kon worden. Een nieuw theater voor Zwart-Wit’63 die altijd zijn kunsten had vertoond in de onderafdeling Utrecht. De start in deze nacompetitie was fenomenaal. Met 4-3 werd gewonnen van CJVV, waardoor een gelijkspel tegen sv Loosdrecht genoeg zou zijn voor promotie.In de 47e minuut scoorde Jacob Nicolai de 1-0. Na de goal kreeg Zwart-Wit ’63 steeds meer grip op de wedstrijd en speelde deze dan ook professioneel uit, al kon het niet voorkomen dat het drie minuten voor tijd nog een tegengoal kreeg. Niemand die daar om rouwde, promotie naar de 3e klasse KNVB was immers een feit. De laatste wedstrijd van trainer Peter Gerards was weer succesvol verlopen. Hij ging dan ook terecht na afloop op de schouders van de spelers.

Vierde promotie
Het daaropvolgende seizoen 1996-1997 werd het trainersroer overgenomen door Anton Descendre. Het leek erop dat Zwart-Wit ’63 weer in de top van het klassement mee kon draaien. De tweede plaats op de ranglijst werd met ingang van de winterstop bezet.
In de tweede helft van het seizoen werd er dan ook rechtstreeks gekoerst naar het kampioenschap en de vierde promotie op rij. Peter Gerards had zijn diensten als trainer opnieuw aangeboden en mag samen met Anton Descendre het elftal naar het volgende succes leiden. Doordat de concurrente verliezen, wordt Zwart-Wit ’63 eerder kampioen dan verwacht. Door een 3-1 winst op Eemnes is de club weer de beste. Zo onderhand lijkt het wel een gewoonte worden, maar de blijdschap en vreugde is er niet minder om. Promotie naar de 2e klasse KNVB, wie had dat vijf jaar geleden gedacht? Ondanks dat de bloemen op zich laten wachten, barst het feest in de kantine los.

Teleurstelling
Met opnieuw Peter Gerards als trainer staat Zwart-Wit’63 weer hoog op de ranglijst. Met een vierde plaats kon iedereen tevreden kerst en oud en nieuw gaan vieren. In de winterstop wordt bekend dat voor het volgende seizoen een nieuwe trainer is aangetrokken. Peter Gerards geeft het stokje na dit seizoen over aan jeugdtrainer Jos Hermsen. Maar eerst moet dit seizoen nog positief worden afgesloten. Het behalen van de periodetitel betekende dat ook dit seizoen Zwart-Wit ’63 weer kans had op promotie, ditmaal naar de 1e klasse KNVB. Door de wedstrijden in de nacompetitie met de clubs uit de eigen klasse te winnen, mocht Zwart-Wit’63 zich meten met ploegen uit de 1e klasse. Vijf maal achtereen promoveren in amateurvoetbal, net niet gehaald. Maar belangrijker nog: de 1e klasse KNVB bleef uit het zicht.

Degradatie
Het seizoen 1998-1999 zou zoals voorgaand jaar geen succesjaar worden voor Zwart-Wit’63. Onder leiding van de nieuwe trainer Jos Hermsen en een nieuwe voorzitter Ben Visser, oud-voorzitter Johan van der Sluis heeft na vijf zeer mooie en succesvolle jaren afscheid genomen van de club, lukt dit jaar bijna niets. Nadat Jos Hermsen heeft aangegeven op een dood spoor te zitten, wordt Peter Gerards aangesteld als interim-trainer. Dit mag niet baten, ook deze trainer kan degradatie naar de 3e klasse niet voorkomen.

Hoge verwachtingen
Het volgende seizoen 1999/2000 wordt er veel verwacht van Zwart-Wit'63, dat goed aan de competitie begint. Maar na de winterstop begon het verval.
De voorsprong op de concurrentie verdween als sneeuw voor de zon door enkele verliespartijen. Pas in de laatste twee competitiewedstrijden lijkt Zwart-Wit'63 net op tijd tot inkeer te zijn gekomen.
Er kwam een beslissingswedstrijd voor promotie naar de tweede klasse tegen de Merino's uit Veenendaal. De Merino's hebben de beslissingswedstrijd gewonnen.
Een domper dat Zwart-Wit'63 in de nacompetitie bracht, dat nog promotie naar de 2e klasse kon opleveren. Maar ook de nacompetitie verliep niet sucesvol, waardoor Zwart-Wit'63 in het seizoen 2000-2001 onder leiding van een nieuwe trainer opnieuw mocht proberen.

1993 - 2003 deel 2


Eti Jansen


Onder leiding van de oud-voetballer van VVOG en voormalig trainer van Hierden en FC Horst, Evert Jan Jansen, moet dit het jaar, seizoen 2000-2001, weer gebeuren. Promotie naar de 2e klasse, en als het kan met een kampioenschap. Een mooie doelstelling voor de nieuwe trainer en voor de interim voorzitter Peter Gerads, die de honneurs waarneemt van Ben Visser. Het begin van het seizoen verloopt voorspoedig en Zwart-Wit'63 gaat met elf punten voorsprong de winterstop in. Deze goede resultaten doen bestuur en trainer besluiten nog een jaar met elkaar door te gaan.

Sportief niets te klagen, er is een gedegen jeugdbeleid, waarbij elk elftal een gediplomeerde trainer heeft. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen, gezien de doorstrooming van jeugdspelers naar het eerste elftal. Maar de groei van de vereniging heeft wel geleid tot ruimtegebrek op het sportcomplex aan de Parkweg. Het bestuur heeft daarom het plan opgevat voor een uitbreiding van de accommodatie, middels een tribune en vier nieuwe kleedkamers.

Kampioenschappen
Met het eerste elftal blijft het goed gaan. In IJsselstein tegen IJFC moet het gebeuren, bij winst is Zwart-Wit'63 kampioen. Voordat het zover is, laat eerst het tweede elftal van zich spreken door in de reserve derde klasse kampioen te worden.
Een mooie kampioenswedstrijd van het eerste elftal tegen IJFC wordt het echter niet. Erg zenuwachtig wordt het gehele duel uiteindelijk wel met een 1-3 overwinning afgesloten, zodat het feestje gevierd kan worden.
Het tweede seizoen van trainer Eti Jansen, het seizoen 2001-2002 verloopt minstens zo sucesvol. Slecht vier nederlagen leed Zwart-Wit'63 dit seizoen.De kampioen wedstrijd tegen de laagst geplaatste op de ranglijst, Excelsior Zetten, begon zoals elke kampioenswedstrijd: zenuwachtig.
Met een 5-0 overwinning werden ze kampioen.

Het laatste fluitsignaal betekende het einde van het succesvolle periode van Eti Jansen bij Zwart-Wit'63. Hij zal in de 1e klasse in het seizoen 2002-2003 opgevolgd worden door Henk Drost.
Het seizoen 2002-2003 in de 1e klasse verloopt vooralsnog nog niet naar wens. Vooraf was gehoopt mee te draaien in de middenmoot. Nu moet voor lijfbehoud in de 1e klasse gevochten worden. De kwaliteiten zijn hiervoor zeker aanwezig, gezien een aantal goede wedstrijden waarin Zwart-Wit'63 niets onder deed voor de tegenstander. Met een beetje meer scherpte en geluk moet het lukken, en dus hopen we allemaal op een goede afloop van het seizoen, zodat er meer te vier valt dan alleen een jubileum.

Bouwplannen
Plannen voor uitbreiding en renovatie van de accomodatie zijn er al zo'n twee jaar. Gezien de groei van de vereniging naar ongeveer 500 leden volstond de huidige accomodatie niet meer. Er zijn te weinig velden en kleedkamers. Om alle jeugdelftallen en het dameselftal te kunnen huisvesten was een uitbreiding noodzakelijk. Ook de sportieve groei, resulterende in 1e klasse voetbal, vraagt om een aansprekende vernieuwde accomodatie. Onder andere in de vorm van een tribune wil Zwart-Wit'63 de vereniging dit aanzien geven. Onder deze tribune zal plaats zijn voor twee nieuwe kleedkamers. Met name het damesvoetbal is hier zeer bij gebaat. Na ruim 30 jaar geen damesvoetbal meer, kan Zwart-Wit'63 in het seizoen 2002-2003 eindelijk weer beschikken over een dameselftal.
Op de ledenvergadering van het seizoen 2001-2002 werd de bouwtekening gepresenteerd. Met behulp van de gemeente, sponsors en eigen leden kan aan het eind van dat seizoen met de bouw gestart worden.
Dankzij deze mensen heeft Zwart-Wit'63 in een korte tijd een prachtige accomodatie uit de grond gestampt. De accomodatie biedt plaats aan alle elftallen, en de imposante tribune aan vele supporters. Tevens zorgt deze tribune met dakterras voor een prachtig aanzien.

Toekomstvisie

Verleden
Als een vereniging toe is aan haar 40-jarig bestaan is dat een mooi moment om eens stil te staan bij het heden,om te kijken naar het verleden en dan te denken en/of te filosoferen over de toekomst. Wij stellen ons zo voor dat ruim veertig jaar geleden een aantal mensen in een cafe tegen elkaar gezegd hebben: wij moeten hier in Harderwijk een nieuwe voetbalvereniging oprichten en wel nu!Aldus geschiedde, een naam voor de club was snel verzonnen: Zwart-Wit'63. Het was tenslotte 1963 en de naam van de club moest iets te maken hebben met de horica omdat daar de oprichting tot stand kwam. Zo werd in de zomer van 1963 al snel gevoetbalt op de eerste accomodatie gelegen aan de Groentjesweg, later werd er verhuisd naar ons huidige sportpark aan de Parkweg. De eerste dertig jaar van haar bestaan stond Zwart-Wit'63 vooral bekend als een vereniging waar het gezellig toeven was onder het genot van een glas bier, voetballen was maa een bijzaak.

Heden
De huidige accomodatie van onze vereniging is nog steeds gelegen aan de Parkweg, maar geniet een heel ander aanzien. Door grote inzet van veel vrijwilligers en hulp van de gemeente Harderwijk is onlangs de aanpassing van de accomodatie aan de eisen van de huidige tijd tot stand gekomen. Via een mooi aangelegen entree betreedt men het clubhuis waarin men naast de modern ingerichte kleedkamers nog een EHBO-ruimte, vergaderruimte, een kantine en natuurlijk onze trots, de tribune, vindt. Dit alles natuurlijk gelegen naast ons hoofdveld dat rondom voorzien is van reclameborden, waaruit blijkt dat veel sponsors Zwart-Wit'63 een warm hart toedragen.

Toekomst
Een bekend spreekwoord luidt: 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'. Dit spreekwoord staat al jarenlang in een hoog vaandel bij Zwart-Wit'63 en zal daar in de toekomst ook blijven staan. Het is derhalve een goede zaak dat oudvoetballers bij de vereniging betrokken blijven en zich beschikbaar stellen als trainer of leider. Als bestuur zullen wij daarvoor de faciliteiten middels bijvoorbeeld cursussen beschikbaar blijven stellen. Opleiding van de jeugd middels gediplomeerde (eigen) trainers die zelf veel praktijkervaring hebben, blijft een speerpunt van onze vereniging.

Visie
Het creeren van een binding met de vereniging in relatie tot de jeugd, krijgt steeds belangrijkere functie in de toekomst. Zwart-Wit'63 haalde in het verleden geen spelers van buiten, en zal dat in de toekomst ook niet gaan doen. Met eigen spelers acteren op een sportief gezien zo hoog mogelijk niveau, dat is het uitgangspunt.
De sportieve top voor ons eerste elftal ligt op dit moment ergens rond de bovenste helft van de tweede klasse en de onderste helft van de eerste klasse. Op termijn willen wij graag uitgroeien tot een stabiele eerste klasser.

Dromen
De meeste dromen zijn bedrog, maar daarom mag je ze als bestuur best wel eens hebben. Stel je toch eens voor; over een jaar of 4 a 5 een of twee jaar in de hoofdklasse spelen. Als bestuur officieel ontvangen worden in de bestuurskamers van gerenommeerde hoofdklassers als Spakenburg, IJsselmeervogels, Katwijk en de echte voetbalsfeer proeven. Het bestuur tekent daarvoor!

2003 - 2011

Helaas liep het seizoen 2002-2003 niet goed af. Aan het eind stond Zwart-Wit’63 laatste waardoor de degradatie naar de 2e klasse een feit was. Maar dat ene jaar in de eerste klasse smaakte wel naar meer. Spelen tegen aansprekende tegenstanders zoals HHC Hardenberg, Excelsior’31, Sparta Nijkerk, Berkum en DETO bleek toch wel erg mooi te zijn.
In het seizoen 2003-2004 staat trainer Rob Kramer aan het bewind. In een leuke competitie tegen onder andere ESC Elburg, FC Horst en DTS’35 doet Zwart-Wit’63 in de top mee. Met name de tweede periode speelt de ploeg uitstekend en de tweede periodetitel wordt dan ook binnengehaald. Uiteindelijk eindigt de ploeg als 4e in de eindstand slechts 3 punten achter de nummer 2 en slechts 7 punten achter kampioen FC Horst.

In de nacompetitie moet Zwart-Wit’63 in de eerste ronde uitkomen tegen de onbekende ploeg OZC uit Ommen. Ondanks een goede wedstrijd loopt OZC uit naar 3-1 waardoor de thuiswedstrijd een lastige opgave wordt. Thuis speelt Zwart-Wit’63 gelijk met 1-1 en daarom is de nacompetitie al na 1 ronde ten einde.

Het volgende seizoen, wederom onder leiding van Rob Kramer, zal het eerste seizoen zijn zonder doelman Bert Polinder. Zijn opvolger is Jacco Hamstra. In deze competitie zijn de ploegen beter aan elkaar gewaagd. Er is 1 club die er bovenuit steekt en dan ook fluitend kampioen wordt, SDV Barneveld. In de eindrangschikking wordt Zwart-Wit’63 uiteindelijk 5e. Omdat Zwart-Wit’63 de nacompetitie dreigt mis te lopen, wordt twee wedstrijden voor het einde trainer Rob Kramer bedankt voor bewezen diensten en neemt Hans Gardenbroek het over. Maar ook onder leiding van hem wordt de nacompetitie niet behaald wegens het verlies in de laatste wedstrijd tegen VVOP. Uiteindelijk een teleurstellend jaar en Zwart-Wit’63 gaat op zoek naar een opvolger voor Rob Kramer.

De club komt hierbij uit bij Wim Kroes, voormalig trainer van VVOP. Tevens komt oud-prof James Okoli de club versterken. Ook dit jaar doet Zwart-Wit’63 weer in de subtop mee. Kampioen dat jaar wordt NSC maar Zwart-Wit’63 zet in de derde periode een eindsprint in waardoor de nacompetitie nog haalbaar lijkt. Uiteindelijk is de eindsprint niet voldoende en komt de ploeg 3 punten te kort om mee te kunnen doen aan de nacompetitie. Wim Kroes heeft dan al aangegeven naar OWIOS te gaan in de eerste klasse. James Okoli verdwijnt al in de winterstop uit de selectie vanwege een transfer naar een Griekse profclub.

In het seizoen 2006-2007 staat de ervaren trainer Steef van den Oosterkamp voor de groep. Steef heeft een indrukwekkend trainersverleden onder andere als hoofdtrainer bij eersteklassers DVS’33, VVZ’49 en VRC. De selectie wordt ook versterkt door spelers die vanuit met name omliggende verenigingen bij Zwart-Wit’63 een uitdaging zoeken. Nieuw zijn Patrick Mijnten, Rene Ottenstein en Michel Versteeg. Zwart-Wit’63 speelt dat jaar in een mooie competitie met onder andere vv Hierden en FC Horst. De openingswedstrijd van het seizoen is meteen de derby thuis tegen Hierden die met 3-1 wordt gewonnen. Als vervolgens ook de zeer lastige uitwedstrijd tegen DTS’35 met 0-1 werd gewonnen was de euforie al groot. Die was een week later echter volledig weg. Zwart-Wit’63 verloor de derby tegen FC Horst met 6-0 en incasseerde ook nog 4 rode kaarten.
Gelukkig herstelde de ploeg zich wel daarna en de eerste periode werd als 4e afgesloten. Dat seizoen waren Veensche Boys en DTS’35 de beste ploegen. Daaronder speelde het drietal Zeewolde, Zwart-Wit’63 en Hierden om de 3e plaats. Uiteindelijk eindigde Zwart-Wit’63 4e en nam het de periodetitel over van kampioen Veensche Boys.
In de nacompetitie was Sparta Enschede de tegenstander. In de thuiswedstrijd kwam de ploeg uit Enschede al snel op 0-1 en uiteindelijk werd Zwart-Wit’63 verslagen met 1-3. De uitwedstrijd op een dinsdagavond in het verre Enschede leverde een 2-2 op waardoor ook nu de eerste ronde het eindstation was.

Stef van den Oosterkamp had het naar zijn zin en blijft die zomer bij Zwart-Wit’63. Ook nu begint de competitie met een derby tegen Hierden. In Hierden straft Zwart-Wit’63 de thuisploeg met 0-3 af. Nadat ook de volgende wedstrijd wordt gewonnen lijkt de ploeg mee te kunnen gaan doen in de top van de tweede klasse. In het restant van de eerste periode worden echter teveel wedstrijden verloren waardoor de ploeg zelfs op een 9e plaats beland. In de tweede periode herpakt de ploeg zich en wordt de tweede plaats in de periodestand behaald. Uiteindelijk wordt de ploeg ook dit jaar 4e en kan de periodetitel van kampioen DTS’35 overgenomen worden.

Hierna volgt een spectaculaire nacompetitie. In de eerste ronde speelt de ploeg tegen SVI uit Zwolle. Met drie bussen gaat geheel Harderwijk mee naar Zwolle en al snel komt de ploeg op 0-2. Helaas herpakt SVI zich uitstekend en wordt het zelfs 4-2 voor de Zwollenaren. In de laatste tien minuten scoort Zwart-Wit’63 echter nog 2 keer waardoor de eindstand 4-4 wordt. Thuis tegen SVI volgt een zelfde scenario. Zwart-Wit’63 komt zelfs op 5-1 en SVI incasseert een rode kaart. Toch komen de Zwollenaren in de slotfase nog terug tot 5-4, maar gelukkig is dat ook de eindstand. In de 2e ronde speelt de ploeg tegen FC Horst. In de uitwedstrijd weet Zwart-Wit’63 gelijk te spelen in een prachtige ambiance met meer dan 1000 toeschouwers. Ook in de thuiswedstrijd is de publieke belangstelling groot en de wedstrijd is uitermate spannend. Het blijft lang 0-0 en het lijkt uit te draaien op strafschoppen nemen om een plek in de finale. Helaas levert onoplettendheid bij Zwart-Wit’63 FC Horst in de blessuretijd een treffer op waardoor FC Horst naar de finale van de nacompetitie mag.

Zwart-Wit’63 heeft dan besloten om de trainer te vervangen en de nieuwe hoofdtrainer wordt Bert van Hunenstijn, afkomstig van EFC’58. Ook de selectie krijgt aanvulling en wel uit Spakenburg. Chiel de Graaf en Norbert Koelewijn komen Zwart-Wit’63 versterken.
Bert van Hunenstijn geeft aan het begin van het seizoen aan dat de doelstelling van dat jaar zal zijn om de nacompetitie te halen. Het jaar daarop moet er gepromoveerd worden en in seizoen 2010-2011 moet Zwart-Wit’63 in de eerste klasse spelen. Een ambitieuze planning!
Met deze nieuwe spelers begint Zwart-Wit’63 uitstekend. Na 8 wedstrijden is de ploeg koploper en wint het de eerste periodetitel. Daarna worden de resultaten echter minder, maar uiteindelijk wordt de ploeg wel 2e achter kampioen NSC. In de nacompetitie moet Zwart-Wit uitkomen tegen AZSV uit Aalten. Thuis wordt het 3-3 en uit staat het ook nu weer lange tijd 0-0. Maar ook in dit geval weet AZSV in de slotminuut de 1-0 te maken waardoor Zwart-Wit’63 is uitgeschakeld.

Het seizoen 2009-2010 is het jaar van de totstandkoming van de Topklasse. Hierdoor is er in de tweede klasse en versterkte promotieregeling. Zwart-Wit’63 raakt zijn Spakenburgers kwijt aan FC Horst, maar krijgt ook versterking. Sini Ilic, Rocco Keizer, Dominic Ogwuche, Rene van Hemel en Wilfred Wieteler komen naar Zwart-Wit’63 om de doelstelling promoveren te bewerkstelligen.
Ook dit jaar begint de ploeg samen met FC Horst en AVW’66 goed aan de competitie. FC Horst zakt daarna weg maar AVW’66 blijft alles winnen waardoor al snel duidelijk is dat AVW’66 de kampioen gaat worden. Zwart-Wit’63 blijf stabiel bovenin meedraaien en heeft uiteindelijk voldoende punten om de derde plaats te behalen wat voldoende is voor promotie! De eerste klasse is behaald precies zoals de doelstelling was. En het mooie is dat ook FC Horst (via nacompetitie) en VVOG in die eerste klasse zullen uitkomen

Het seizoen erop zal de doelstelling handhaving zijn. De eerste helft van het seizoen 2010-2011 zijn de resultaten goed in de eerste klasse. Met de winterstop staat de ploeg op een mooie en veilige 9e plaats. Hoogtepunt tot dan toe is de derby tegen VVOG. Met meer dan 2000 toeschouwers langs de lijn wordt het 1-1 wat door Zwart-Wit’63 als een overwinning gevierd wordt.